• Gratis verzending vanaf €55
  • Binnen 2-3 werkdagen in huis!
  • Duurzame producten
Home » Blog » Voor de kinderen

Voor de kinderen

Gepubliceerd op 23 september 2021 om 20:25

Toekomstgericht

 

Wellicht roept de BIO ijssalonset in de webshop vraagtekens bij je op. Sunny Exodus houdt zich immers bezig met producten die niet schadelijk zijn voor mens, dier en natuur; schepijs/softijs is nu niet bepaald bevorderlijk voor de gezondheid. Echter de BIO ijssalonset is duurzaam geproduceerd en is gemaakt van bio-plastic, een duurzame grondstof die voor 90% uit suikerriet bestaat. Bovendien is de BIO ijssalonset *BPA-vrij, 100% gerecycled en 100% recyclebaar en symboliseert dit duurzame product het uiteindelijke doel van Sunny Exodus: een gezond ijsje aanbieden aan de kinderen in een door oorlog verscheurd land. Sunny Exodus zal echter eerst een vaste klantenkring moeten opbouwen, wil ze van daadwerkelijke betekenis kunnen zijn voor haar medemens.


* Bisfenol A (BPA) is een chemische stof, die in veel plastic producten zit. Volgens het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er aanwijzingen gevonden dat BPA al bij lage blootstelling mogelijk een schadelijk effect kan hebben op het immuunsysteem van ongeboren en jonge kinderen. Daardoor hebben kinderen mogelijk meer kans om voedselintoleranties te ontwikkelen en kunnen ze gevoeliger worden voor infectieziekten.

 

De aanloop naar Sunny Exodus.nl

 

Het regime in Eritrea en de Jodenvervolging (en de vervolging van andere minderheidsgroepen) in de Tweede Wereldoorlog bracht mij, Catharina, bij de naam Sunny Exodus, de naam van onze webshop. De naam symboliseert het tweede boek uit de Bijbel Exodus, maar dan zonder klaagzang en met De Zon in het hart. De Zon staat voor drie Personen: de Drie-eenheid, ofwel de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Een leven als christen staat in het teken van deze drie Personen: je vertrouwt volledig op Hun oordeel en kijkt ondanks tegenslagen met een Zonnige blik de wereld in.


Onze missie: Hieronder volgt een korte versie van ons persoonlijke verhaal. Het verhaal van ons nichtje, Danait, die onlangs gevlucht is uit Eritrea.

 

Jouw zorg is onze zorg

 

De regering van Eritrea beslist dat Danait (23) voor de klas moet staan. Het coronavirus verspreidt zich over de wereld. Eritrea gaat op slot. Burgers mogen hun huis niet uit en alleen op vaste tijden luchten. Danait gaat prioriteiten stellen. Ze is niet ondankbaar omdat ze “het aanbod” van de regering afslaat en andere mogelijkheden in kaart brengt. Nee, ze is een jonge vrouw die “eigen keuzes” maakt. De webshop Sunny Exodus opende op 12 juli 2021 haar deuren. En is een eerbetoon aan mensen als Danait, die een barre tocht door de woestijn maken, maar zich niet laten leiden door de omstandigheden, maar hun ziel laten zuiveren door De Zon in hun hart. Danait is gevlucht voor het onderdrukkende regime in Eritrea en maakt het naar omstandigheden goed.

 

Sinds 1993 is Isaias Afewerki de president van Eritrea. Het Volksfront voor democratie en rechtvaardigheid (PFDJ) is sinds 1994 de enige politieke partij in Eritrea. De invoering van een meerpartijenstelsel blijft uit. Landelijke verkiezingen zijn er niet. De president wil volledige controle op het dagelijks leven van de bevolking. Eritreeërs moeten gehoorzaam zijn aan het regime en zijn eigendom van de staat. Mannen en vrouwen tussen de achttien en vijftig jaar hebben dienstplicht. Dienstweigeraars en hun familie riskeren een gevangenisstraf. Volgens VluchtelingenWerk Nederland heeft Eritrea een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld.

 

Onschuldige kinderen

 

Danait is geboren na de dertigjarige onafhankelijkheidsoorlog tussen Ethiopië en Eritrea (1961-1991).
Ze groeit samen met haar zus op bij oma. Ze weet niet beter dan dat papa en mama vanwege de dienstplicht veel weg zijn. Ze hebben het goed bij oma. Onderwijs is belangrijk. Ooms en tantes die het land ontvlucht zijn en over de hele wereld verspreid wonen, houden op afstand een oogje in het zeil. Danait en haar zus zijn excellente leerlingen, maar er is meer dan school. De verhalen van ooms en tantes houdt ze bezig. Want wie zijn ze eigenlijk? En waarom gaat iedereen weg uit Eritrea? En nog later realiseren ze zich: Wat hebben wij eigenlijk aan al die kennis als we ook het leger in moeten?

 

 

Oude vrouw Eritrea

Mensenrechtenschending

 

Danaits tante is doodsbang als ze opgeroepen wordt voor de dienstplicht. Ze kan alleen maar huilen. Ze voelt zich onveilig. Ze eet niet meer. Danaits oma is verdrietig. Ze kan haar dochter niet troosten. Niemand kan dat. Maar ze moet blijven drinken, want anders gaat ze dood. Danaits oom wordt voor langere tijd vastgehouden in een kelder. De familie brengt in het geheim eten en drinken naar hem toe. Als ze dit niet doen, zal ook hij van de honger en dorst omkomen. Dit zet aan tot nadenken. Danait kent geen luxe maar is zich bewust van haar zelfbeschikkingsrecht. En ze vlucht het land uit.

 


"We moeten altijd partij kiezen.
Neutraliteit helpt de onderdrukker, nooit het slachtoffer.
Stilte moedigt de kwelgeest aan, nooit de gekwelde."
- Elie Wiesel

 


Liefs,

 

 

Catharina

 

 

Eritrea jongens ezel - we need water

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.