• Gratis verzending vanaf €55
  • Binnen 2-3 werkdagen in huis!
  • Duurzame producten
Home » Blog » Genocide

Genocide

Gepubliceerd op 10 september 2021 om 14:08

Mensenrechtenschending


Maar liefst 80 procent van de Chinese katoen wordt in de regio Xinjiang verbouwd, in het noordwesten van China. Dit is een vijfde deel van alle katoen ter wereld. Human Rights Watch en verschillende media bevestigen dat er in Xijiang sprake is van dwangarbeid. Grote bedrijven, waaronder kledingmerken, kunnen hun macht gebruiken om de agrariërs en fabrikanten in Xinjiang te wijzen op biologische landbouw en veilige en gezonde werkomstandigheden voor arbeidskrachten. Maar dat doen ze niet. Ze willen in korte tijd zoveel mogelijk produceren en omzet maken, en blijven katoen afnemen uit Xinjiang. De agrariërs en fabrikanten kunnen de grote vraag naar katoen niet aan en geven werk uit handen. Kinderen worden gebruikt als goedkope arbeidskrachten. Sunny Exodus voelt zich geroepen om op te staan voor de kinderen in (onder meer) Xinjiang. Kinderen horen onder goede omstandigheden op te groeien, opdat ze als evenwichtige mensen in het leven staan en hun kennis weer door kunnen geven aan de volgende generaties. Sunny Exodus vindt het opmerkelijk dat China als lidstaat van de Verenigde Naties (VN) de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) heeft aanvaard en evengoed de Oeigoeren, een minderheid in Xinjiang, die een Turks verwante taal spreekt en overwegend moslim is, opsluit in interneringskampen en ouders en kinderen van elkaar scheidt, en Oeigoeren gedwongen worden in katoenvelden en fabrieken te werken. Hulporganisaties, waaronder Amnesty International, zijn met bewijzen gekomen van mensenrechtenschending tegen Oeigoeren en andere minderheden in Xinjiang.

 

Het GOTS-label


De Global Organic Textile Standard (GOTS), opgericht in 2002, garandeert dat de productie van textiel op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt. Er is aandacht voor mens, dier en natuur. Reden te meer om als agrariër, fabrikant, (grote) afnemer en consument te kiezen voor biologisch katoen (en andere milieuvriendelijke producten, upcycling, etc.) in plaats van katoen uit de regio Xinjiang. Het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering (IPCC) publiceerde op 9 augustus 2021 een alarmerend rapport, volgens VN-Secretaris-Generaal António Guterres een “code rood voor de mensheid”. Dan moeten de alarmbellen toch afgaan!

 

Opmerking

Mijn grootouders maakte mij met weinig woorden, maar met De Zon in hun hart duidelijk dat het makkelijk is om met de stroom mee te gaan, maar dat ik altijd voor mezelf moet blijven denken. En ik niet zomaar mee moet gaan in andermans dwalingen, omdat dat mij op dat moment beter uitkomt, of omdat ik het lef niet heb om mijn mening te formuleren.


“Catharina, durf tegen de stroom in te gaan,
met de wetenschap dat het weleens heel lastig kan gaan worden.”


Oeko-Tex Standaard 100 / Made in Green-label


Oeko-Tex Standaard 100 is een handelsmerk voor textiel, met strenge eisen voor restanten van zware metalen, schadelijke verfstoffen, oplosmiddelen en bestrijdingsmiddelen. Oeko-Tex Standaard 100 is in 1992 opgericht door het Duitse Hohenstein-institute en het Oostenrijkse Textielonderzoeksinstituut (OETI). Sindsdien is er meer aandacht voor schadelijke stoffen die verwerkt worden in textiel en de bijbehorende accessoires. Inmiddels is het keurmerk een internationale veiligheidsnorm voor de gehele textielketen. Om het keurmerk te verkrijgen wordt het textiel door onafhankelijke controleurs getest en mogen er geen schadelijke stoffen aanwezig zijn. Met name het verfproces veroorzaakt in de reguliere textielindustrie voor de aanwezigheid van deze schadelijke stoffen. In 2015 is de Oeko-Tex Standaard 100 vervangen door het Made in Green-label.

 

 

Eerlijk duurt het langst


The Veggy Toys

Getalenteerde ambachtslieden in het zuiden van China maken in opdracht van de speelgoedboerderij MyuM in Frankrijk educatieve GOTS gecertificeerde knuffels. Spelenderwijs leert een kind de wereld om zich heen te verkennen, tevens kunnen de groente- en fruitknuffels een positieve bijdrage leveren aan het eetgedrag van het kind.

 

Mozesmanden

De talentvolle ambachtslieden: Fatim-Zahra, Rachid, Hafida, Mina, Naima, Mohamed en Sanaa in Taza, Marokko, vervaardigen van oude palmbladeren prachtige Mozesmanden, waar kinderen veilig in vervoerd kunnen worden en huisdieren hun eigen mandje van maken.

 

 

 

 

Heb uw naaste lief en God boven alles

De Taliban veroverde op 15 augustus 2021 de Afghaanse hoofdstad Kabul. De bevolking is in paniek en zoekt naar een veilig onderkomen. Amnesty International maakt zich grote zorgen over het lot van de Afghaanse bevolking nu de Taliban aan de macht is. Ze roept regeringen op alle maatregelen te nemen om een veilig vertrek uit Afghanistan te waarborgen voor iedereen die het risico loopt doelwit te worden van de Taliban.

 

Harskamp, gemeente Ede, 24 augustus 2021 – Inwoners demonstreren tegen de komst van Afghaanse vluchtelingen. Ze gebruiken woorden als: "eigen volk eerst" en "Harskamp is van ons".

 

“Zelfs met een glaasje teveel op, hoort men zijn of haar tong in bedwang te houden”.

 


Soumba en Calla


Afghaanse vrouwen vluchtten naar India, en maken nu van lapjes stof, van de grote kledingafvalberg, prachtige poppen.

 

"Het einde van ons lever nadert op de dag
dat we zwijgen over dingen die er toe doen." - Martin Luther King Jr.

 

 

 

Liefs,

 


Catharina

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.