• Gratis verzending vanaf €55
  • Binnen 2-3 werkdagen in huis!
  • Duurzame producten
Home » Blog » Wereldwijs knuffelen

Wereldwijs knuffelen

Gepubliceerd op 26 augustus 2021 om 14:27

Een hart voor de wereld

 

HOOFDDORP - Als kinderen zich goed ontwikkelen, kunnen ze met hun kennis en vaardigheden (later) een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij en in bredere zin de wereld. Praat mét kinderen en niet over kinderen was een van de adviezen van de Franse kinderarts en psychoanalyticus Françoise Dolto.

Een knuffel(pop) kan van grote betekenis zijn voor een kind. Samen met de knuffel(pop) gaat het kind op zoek naar zichzelf en leert de wereld om zich heen verkennen. Jaren geleden bedacht Françoise Dolto een bloem-pop voor een vijfjarige meisje dat bij haar in therapie was; het meisje vertoonde een zware ontwikkelingsachterstand. In haar psychoanalytische sessies liet Françoise Dolto kinderen tekenen, kleien en spelen met poppen om zich kenbaar te maken aan de wereld en in het reine te komen met hun innerlijke wezen.


Kamillepop

 

Geïnspireerd door de bloem-pop van Françoise Dolto, ontwierpen de mensen van een speelgoedboerderij in Frankrijk een soortgelijke pop: de kamillepop; het margrietje werd een kamillebloem. In verschillende landen, waaronder Nederland, wordt de kamillepop nu in twee verschillende maten (Medium & Small) verkocht.
Het assortiment van de reeds genoemde speelgoedboerderij reikt echter verder dan de kamillepop en biedt een kind tal van mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen aan de hand van bijna levensechte elementen uit de natuur. Zo zijn er de kleurrijke groente- en fruitknuffels, dieren en insecten en is de rode paddenstoel met witte stippen bijna even mooi als die uit het bos, maar gelukkig vrij van gifstoffen! De kamillepop en de knuffels hebben meer in zich en verrassen het kind met een rammelaar of muziekdoos. Het omkeerbaar speelgoed kan zich transformeren van een bloem in een tomaat, appel, aardbei of citroen. En de bijtringen zijn echte doorbijtertjes.
Het bijzonder mooie speelgoed wordt met de hand gemaakt door een onafhankelijk vrouwenatelier in het zuiden van China. De speelgoedboerderij doet aan eerlijke handel en werkt vanaf het begin met hetzelfde team van getalenteerde ambachtslieden. Het speelgoed  is dierproefvrij, genderneutraal, vrij van plastic, ecologisch (koolstofarm), biologisch & organisch (GOTS gecertificeerd) en de  veiligheid ervan is getest en voldoet aan de Europese veiligheidsnormen voor speelgoed CE EN 71(1,2,3 en 9). Het speelgoed is bovendien wasbaar.


De wereld is van ons samen

 

Net als de bloem-pop van Françoise Dolto kan de kamillepop (en het andere  speelgoed van de speelgoedboerderij)  bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Spelenderwijs leren ze aandacht te hebben voor de natuur en leren ze groente en fruit te benoemen én te eten. Het is aan de ouder, verzorger, of toeziend voogd de taak een kind in Nederland bekend te maken met de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, die voorlichting geeft over voedsel en voeding en zich richt op gezond, veilig en duurzaam eten. Het is belangrijk een goede basis te leggen in het leven van een kind, opdat het kind zich veilig voelt en zich goed kan ontwikkelen. Echter het maakt wel degelijk uit waar iemands wieg staat. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die in armoede leven of moeten opgroeien in oorlogstijd. Dan nemen de meeste kinderen in Nederland een bevoorrechte positie in. En daarom is het van essentieel belang dat de kinderen met een kansrijke start bewust gemaakt worden van de wereld om zich heen en de kleine dingen leren waarderen. Zo ontwikkelen ze een hart voor de wereld en zullen ze hun welvarendheid willen delen met kansarme kinderen. Kansarme kinderen kunnen op hun beurt de kinderen in een land van welvaart en overvloed leren om dankbaar te zijn voor het leven.

 

"Our Children are our greatest treasure. They are our future."
- Nelson Mandela

 

Bewustwording

 

De bedenkers van onder meer de kamillepop willen hun levensovertuiging overbrengen op anderen, in de hoop dat het mensen aanzet tot nadenken en ze zich bewust worden van het leven dat ze leiden  Het begint én eindigt bij de kinderen. Je hebt als ouder, verzorger of toeziend voogd een voorbeeldfunctie te vervullen. Neem die plaats serieus. Want jouw inbreng kan van invloed zijn op het (latere) leven van een kind.

 

"Education is the most powerful weapon
which you can use to change the world."
- Nelson Mandela

 

 

Neem je verantwoordelijkheid

 

Op 9 augustus j.l. is het 6e IPCC-rapport gepubliceerd. Het klimaatrapport is alarmerend.
Wetenschappers zijn zeer, zeer bezorgd. Er is zelfs sprake van 'code rood' voor de mensheid. Het laat ons nogmaals weten dat we SAMEN aan de slag moeten om de wereld te behouden. Voed jezelf of laat je voeden met alle informatie die er te vinden is omtrent het behoud van ONZE wereld. Leer wat je kunt doen om ONZE planeet veilig te stellen. Kennis is weten.

Samen-werken aan een mooiere wereld

 

Kamillepop Milly (Medium) en haar jongere zusje Melissa (Small) zijn een milieubewuste keuze om een kind in het zonnetje te zetten en kunnen bijdragen aan een duurzaam leven. 

 

                               

"A winner is a dreamer who never gives up."
- Nelson Mandela

 

 

 

 

Liefs,

 

Catharina 

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.